Netiquette by RC

Posted By: admin On:


Pojavom prvih Bulletin Board sustava (BBS) [1]– online sustava za razmjenu poruka i podataka početkom devedesetih godina počela je nova era u komuniciranju preko računala. U to vrijeme 8 bitna kućna računala počinju se mijenjati sa «moćnijim» 286 i 386 intel/amd računalima koja su korištenjem modema komunicirala preko komutiranih veza tj. klasičnim telefonskim linijama. Već i tada postojala su pravila pri pisanju poruka između korisnika BBS servisa. Zbog nemogućnosti gledanja sugovornika te praćenja njegovih gesta, mimike kao i raspoloženja uvedeni su ASCII znakovi sa kojima su se bolje dočaravale korisnikove emocije tj. tekst u porukama. Ta pravila pojavom interneta prenijela su se na nove servise kojih je vremenom bilo sve više pa sve do današnjeg dana kada servisi društvenih mreža dominiraju i sve više dobivaju na važnosti. Koriste ih ljudi svih profila. Samim time pojavila se potreba za edukacijom pravila ponašanja na internetu koja je opisana u «internet etici» ili Etiketi (netiquette – Network etiquette). Netiketa podrazumijeva pristojno izražavanje kod pisanja poruka te uvažavanje sugovornika. Bez obzira koji internet servis koristimo poruke se u normalnom razgovoru nikada ne pišu velikim slovima jer se to smatra vikanjem. Isto tako bitno je da pri pisanju nikada ne koristimo uvredljive riječi i pogrdne izraze već svoje mišljenje iznosimo prema etičkom kodeksu pravila ponašanja na internetu. Na chat servisima, forumima ili internetskim stranicama ekrani se ne smiju puniti beskorisnim tekstom ( flood ) niti odgovarati provokativnim porukama ( trolanje ) jer time bi se izazvala pomutnja ili bijes kod određenih korisnika te bi se pokrenula  lavina negativnih emocija.

Važno je poštovati svačije stajalište kod diskusija i isto tako prenijeti svoje emocije pisanjem «smajlića» kao i ostalih kratica u izražavanju kao na primjer LOL, BRB itd.

Današnji chatovi imaju botove – «aplikativne čuvare etičkog kodeksa ponašanja» koji ne dopuštaju flood te automatski cenzuriraju ukoliko se pojavi neprimjeren tekst. Isto tako ukoliko određena osoba komunicira na etički neprihvatljiv način «bot» ga može udaljiti privremeno ili permanentno sa chat diskusije.

Kod Socijalnih mreža kontrola etičkog kodeksa provjerava se sa specijalnim algoritmima koji ukoliko primijete neke nepravilnosti automatski blokiraju korisnika. Konkretno odnosi se na postanje neadekvatnih slika uvredljivog sadržaja ili pisanja tekstova govora mržnje koji bi mogli imati negativan utjecaj na daljnji razvoj komuniciranja. Također u diskusijama i razgovorima preko email-a, foruma, weba ili nekog drugog servisa postoje pravila poštivanja zadane teme razgovora, a poruke trebaju biti konzistentne, razumljive, a e-mailovi ne smiju biti predugački jer se tada gubi «nit» komunikacije i sam fokus na temu razgovora.

[1] https://www.britannica.com/technology/bulletin-board-system

DJ dB


Expand
Play Cover Track Title
Track Authors